Hoe mogen we je helpen?
We zijn voor je bereikbaar via:
Heijskampstraat 112
5935 VH Steyl
077-3260388 info@hyfon.nl 0620069597
Openingstijden:
van maandag t/m vrijdag
van 09:00 uur - 12:30 uur
van 13:30 uur - 17:00 uur

Zaterdag
van 10:00 uur - 12:30 uur

Het nulurencontract - Wat moet je echt weten?

Werknemers met een nulurencontract hebben ook rechten. Welke rechten hebben ze?

Een nulurencontract lijkt voor werkgevers de ideale manier om drukke periodes op te vangen. Er zijn inderdaad voordelen, maar ook nadelen.

Met een nulurencontract kun je als werkgever zeer flexibel zijn. Het is een arbeidsovereenkomst waarin staat dat de werknemer opgeroepen kan worden, maar wanneer en hoeveel uren ligt niet vast. Een maand lang de medewerker niet oproepen kan, maar gelijk voor veertig uren in één week oproepen kan ook. Toch is het minder flexibel dan het lijkt.

Is een nulurencontract vrijblijvend?

Voor de werkgever in grote lijnen wel. Er bestaat namelijk geen vast recht op wanneer de werknemer uren krijgt. Van de kant van de werknemer is het niet vrijblijvend. Hij of zij moet namelijk gehoor geven aan de oproep van de werkgever. De werkgever is ook verplicht om het werk evenredig over de oproepkrachten te verdelen.

Op tijd inplannen

De werkgever moet de werknemer minstens vier dagen van tevoren oproepen voor het werk. Als de werkgever de werknemer minder dan vier dagen van tevoren oproept, is de werknemer niet verplicht om te komen werken.

Daarnaast geldt dat iedere keer dat je wordt opgeroepen je tenminste drie uur uitbetaald krijgt, ook als je minder uren gewerkt hebt als je aan de volgende voorwaarden hebt voldaan:

  • Je hebt een contract voor minder dan 15 uur per week. En je hebt geen afspraken gemaakt over je werktijden.
  • Je hebt geen vaste afspraak over het aantal uren dat je werkt. Bijvoorbeeld bij een nulurencontract of min-maxcontract

Aanbod na een jaar

Na een jaar moet de werkgever een aanbod doen voor een vast aantal uren. Dat aanbod moet kloppen met het gemiddelde dat gewerkt is in het afgelopen jaar. De werknemer hoeft het aanbod niet aan te nemen. Als de werknemer het aanbod niet aanneemt, blijft de oproep-overeenkomst bestaan.

Er is recht op doorbetaling bij ziekte 

Als je ziek wordt in een periode waarin je ingeroosterd bent door je werkgever, dan heb je wettelijk recht op zeventig procent van je brutosalaris over de ingeroosterde uren. Als je niet ingeroosterd bent in de periode van ziekte, dan heb je geen recht op salaris, omdat er geen overeengekomen uren aanwezig zijn. Er geldt een uitzondering. Als je minstens drie maanden hebt gewerkt, dan heb je recht op uren die je gemiddeld over de voorgaande periodes hebt gewerkt. In dat geval moet de werkgever zeventig procent betalen van het salaris dat je gemiddeld in de voorgaande periode zou ontvangen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-01-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie